LUMEA ONG LA A TREIA EDIȚIE A ZILELOR CULTURII MAGHIARE LA TIMIȘOARA!

Prezența activă a organizațiilor civice, instituțiilor și bisericilor maghiare aduce un plus de culoare  în programul celei de-a treia ediții a Zilelor culturii Maghiare la Timișoara. Iată oferta lor de la  standurile din strada Mărășești și V. V. Delamarina:

 

La STANDUL MARE ONG, sunteți așteptați de programele Fundației Béla Bartók, Fundației Integratio, Fundației Diaspora, Asociației Femeilor Maghiare din Timișoara, Organizației Studenților Maghiari din Timișoara, Organizației Tinerilor Maghiari din Timișoara, Asociației Culturale Eszterlánc, Asociației pentru Păstrarea Tradițiilor Maghiare Bănățene Pro Folk:

 

Vineri:

10:30-13:00  Jocuri lingvistice creative pentru elevi de 10-15 ani

Organizator: Asociația Bastion – Várbástya Egyesület, Fundația Béla Bartók, Fundația Integratio

Elevii din clasele V-VIII sunt invitați la o competiție palpitantă, în cursul căreia pot încerca diferite jocuri lingvistice, în limbi diferite, individual sau în echipe. Victoriile pot fi transformate la sfârșit în mici recompense.

Conducători de joc: profesorii Liceului Teoetic Béla Bartók

 

De la ora 12:00, puteți primi informații despre activitatea grupurilor de folclor și despre aparițiile scenice ale Asociației Culturale Eszterlánc, iar de la ora 14:00, despre cele ale Asociației pentru Păstrarea Tradițiilor Maghiare Bănățene. Vor fi expuse câteva porturi populare, puteți afla prin joacă amănunte despre diferite ținuturi.

 

16:00-19:00 Organizația Studenților Maghiari din Timișoara își organizează tradiționalul campionat de bere-pong. Înscrierile se fac pe loc.

 

Sâmbătă:

 

10:00-11:00 Organizația Județeană a Uniunii Pedagogilor Maghiari din România prezintă părinților interesați grupele maghiare de grădiniță din Timișoara și împrejurimi, între timp copiii sunt așteptați la atelierele și ludoteca Tărâmului Copiilor.

 

11:00-14:00 Facem cunoștință cu pepiniera pentru tinerele talente artistice Artsoma, care activează deja de cinci ani, oferind cursuri de diferite instrumente (pian, chitară, vioară, chitară bas), precum și de canto, dar și de desen și grafică. Programul „Kids in band“ a dus deja la înființarea a șase trupe, care evoluează la diferite evenimente și festivaluri.

 

14:00-15:00 Să cântăm povești cu Kingrica și cutia muzicală pe trei sferturi automată!

Organizator: Fundația Béla Bartók

Vă așteptăm cu mic, cu mare la atelierul de muzică și joacă KINGRICA, unde vor mai fi prezente o chitară și bineînțeles, cutia muzicală pe trei sferturi automată, în care acum sunt ascunse povești, dar nu de orice fel, ci povești ce pot fi cântate. Și bineînțeles, veți fi prezenți voi, dragi copii și părinți, să ne distrăm împreună!

 

15:00-18:00 Nume Conspirative – campionat de jocuri de societate

Organizator: Organizația Tinerilor Maghiari din Timișoara

Care este legătura între o maimuță cosmonaut, un vulcan care aruncă confetti, și un vampir ce mușcă dintr-o lubeniță?  Putem afla participând la jocul de asocieri Nume Conspirative.

 

Duminică:

 

11:00-17:00  Fundația Diaspora prezintă celor interesați cursurile de limbă maghiară, precum și publicațiile editate de organizație, iar în Tărâmul Copiilor vor fi prezenți toată ziua prin Toma și trupa sa, cu jocurile de lemn.

 

14:00-15:00 Pot fi achiziționate cărțile editate de  Asociația Femeilor Maghiare din Timișoara,  János Szekernyés: Béla Bartók și Banatul; János Szekernyés: Semne evocatoare ale maghiarimii în Banat (volum trilingv)

 

În timpul zilei, la standul Liceului Teoretic Béla Bartók puteți obține informații legate de activitatea școlii și a Fundației  Béla Bartók. Pot fi testate jocuri strategice, iar Consiliul Elevilor pregătește numeroase surprize.

 

La standul Liceului Teoretic Romano-catolic Gerhardium și al Asociației Pro Gerhardino  vă sunt prezentate programele liceului și bursele oferite de asociație.

 

Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara își așteaptă fanii cu programul stagiunii 2018/2019 și cu informații despre proiectele de baby-sitting pe durata spectacolelor, despre programele de dincolo de scenă, de asemenea, cu cardul de fidelitate KULTCard.

 

La standul Filialei din Timișoara a  Serviciului de Ajutor Maltez din România se vor face măsurări ale tensiunii arteriale, dar va avea loc și colectare de donații.

 

Congregația Bapistă Maghiară din Timișoara a pregătit atelier de meșteșuguri pentru copii, consiliere gratuită, minitest din Biblie cu premii surpriză,  evoluții ale Corului, filmuleț de prezentare.

 

Asociația Otelec în Maghiară pentru Maghiari va prezenta așezarea, organizația, precum și obiecte ce evocă trecutul satului Otelec.

 

Alte programe ale  Organizației Tinerilor Maghiari din Timișoara:

 

Vineri, 18:30  Moștenire imortalizată de obiectiv – vernisaj

Locație: Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, Foaier.

Fotografii amatori in Euroregiunea DKMT au fost invitați la un concurs foto despre patrimoniul cultural și natural european. Lucrările selectate de juriu vor fi expuse într-o expoziție ce poate fi vizitată până duminică după-amiază.

 

Sâmbătă, 10:00-13:00 Campionat de tenis de masă.

Locație: Liceul Teoretic Romano-catolic Gerhardium, Sala de sport. Vor fi trei categorii – începători, avansați și perechi. Informații pe (https://www.facebook.com/temisz.ro/) și la pagina de Facebook a evenimentului.